torsdag 17. september 2009

Korsfest, korsfest!


I hjemkommunen min (Nesodden) sitter det en ordfører som er litt likere enn andre. I beste Orwells grisefarm ånd har hans administrasjon (han er nemlig leder for kommuneadministrasjonen, det blir man automatisk når man velges som tillitsvalgt i en kommune) etterlevd strenge regler for bygging i strandsonen. Dette er viktig fordi allmuen skal sikres rett til å benytte sjønære områder, og de som har en gang i tiden skaffet seg tomter med sjøtilgang aksepterer at det er strenge regler for å bygge innenfor 100m fra vannet.

Striden nå går altså på om Hintze Holm kan sitte som ordfører etter at det har blitt kjent at han og hans familie har brutt de strenge reglene ved å sette opp et dukkehus (som siden er tatt ned), og en carport. For alle som har sett tomten og lignende byggverk er dette en fillesak. Ordføreren har også fulgt første bud i PR kurset han sikkert har gått på; innrøm alt og alt med en gang. Ser man på hva publikum sier (http://www.amta.no/) kan det virke som en god strategi. Mange taler for å la ham sitte og ordføreren sier selv at han skal lytte til gode råd fra partiet og de andre i kommunestyret. Dette er klok prat fra en populær ordfører. Hvorfor opprører dette oss så veldig?

Er det fordi han tilhører et parti som har frontet allmenn retten så høyt? Nesodden er jo i så måte den eneste eksperimentkommunen hvor SV får lov å styre etter sine tanker for godt lokaldemokrati. Således har Hintze Holm blitt brukt av propagandakontoret i moderpartiet mer enn en liten fattig kommune i Akershus skulle tilsi. Han begrunner sine aktiviteter med at det er så byråkratisk og lange prosesser for å søke; jaså sier du det Christian. Det er det nok bare du som har merket på Nesodden!
Men jeg tror ikke dette er det folk opplever som det værste. Mange tolker det nok heller som et virkelighetsseminar.

Det er ca. 600m i luftlinje fra tomten hans til stedet hvor det rødgrønne alternativet frontet sitt store prosjekt i Indre Oslofjord om å 'ta strendene tilbake til folket' for 50 millioner. Er dette et takk for sist til at de gikk så høyt ut mot 'de rike' som har bygget og stengt inne strendene? jeg tror ikke det heller, selv om retorikken sikkert lyder litt hul etter dette, og noen smiler litt i skjegget.

Jeg tror at dette opprører mange av oss på grunn av måten det ble kjent på. Mange av lederne som feiler i andre 'bransjer' må gå fordi de blir tatt med buksene nede, og / eller medietrykket blir for tungt. Dette visste sikkert Hintze Holm; han har lagt seg flat, og sagt unnskyld.

Det som opprører oss er feigheten han viser med når han har varslet om dette. Han har funnet ut at den 10. august at 'noen' har oppdaget og stilt spøsmålstegn ved byggingen hans. Sender han da et brev til kommunestyret dagen etter. Eller to dager etter? Nei. han venter til natt til tirsdag denne uken. Etter at valglokalene hadde stengt. Tilfeldig. Ja, svarer Hintze Holm.

Tøys, og løgn sier alle som har vært vitne til ordførerens rolle som utstillingsvindu for SV kommuner. Dette ville selvsagt blitt tatt opp i valget, og telle negativt for et parti som lider av styringsslitasje. Han ville vel ikke skade moderpartiet i innspurten. Dette er lureri og det er det som gjør at tilliten forsvinner. Det spiller ikke noen rolle hvilken bransje ledere er i. Forsøker du å lure dine medarbeidere, beboere, felles tillitsvalgte eller andre interessenter blir du avslørt og taper tilit. Ditt omdømme er ødelagt. På samme måte som man ikke kan være LITT gravid, har man enten tillit eller så har man det ikke.

Hintze Holm; Du har misbrukt tilliten Nesoddens beboere ga deg. Nå gjelder det for hans kollegaer i kommunestyret å tøre å være ledere og be ham gå. Hvis ikke er det også et tillitsbrudd.

For din egen del Ordfører; bøy hodet ditt i skam og gå av, det holder ikke bare å bøye hodet.

2 kommentarer:

  1. Hva med ganske enkelt å bytte parti? Det er jo de som er mer liberale mht byråkrati og utbygging av strandsonen!

    SvarSlett
  2. Ikke veldig overrasket over utfallet; kommunestyrepolitikerne syntes det ble litt brysomt å be ham gå. Ordføreren var jo klok nok til å overlate det til sine kollegaer å avklare om de hadde tillit. Det hadde de (svekket riktignok), men lar ham sitte. Moe (som er representant for det største opposisjonspartiet) får kjeft fordi han kjører hardt i media fordi han vil ha jobben selv! og jeg som trodde en politikers første jobb var å bli valgt, og deretter gjenvalgt...

    Pinglete greier!
    Man blir jo tilhenger av kommunesammenslåinger av mindre. Er Norge for stort for En kommune, tro?

    SvarSlett